Gratis verzending vanaf 25 euro, eenvoudig retourneren en 14 dagen bedenktijd.


Sint-Nicolaasliederen

Henk van Benthem

Sint-Nicolaas is tot het midden van de 19de eeuw een beschermheilige en weldoener zonder Zwarte Piet. Die helper komt er pas bij omstreeks 1850. De geschiedenis van de goedheiligman wordt in dit boek vooral in liedteksten beschreven. De muzieknotatie maakt het zingen op de oorspronkelijke wijze mogelijk. 
Sint-Nicolaas is door de eeuwen heen op talloze wijzen bezongen. Als heilige die bescherming bood aan zeelieden, die het opnam voor huwbare vrouwen en die vermoorde kinderen op wonderbaarlijke wijze tot leven wekte. Daarom genoot hij veel ontzag van de middeleeuwse gelovigen die dat in tal van liederen - hymnen en sequensen - lieten blijken. Ook buiten de kerk zong men hem uitbundig toe. In de volksliederen komt hij naar voren als een mysterieuze, gulle gever. Sinterklaas die op een paard over daken rijdt, appels door schoorstenen strooit en in snaakse liefdesliedjes als huwelijksmakelaar wordt neergezet. Maarniemand die hem ooit had gezien. De figuur Sint-Nikolaas die na 1850 ontstaat, is een echte kindervriend. Een eerbiedwaardige ‘goedheiligman’ die op een wit paard rijdt en met zijn knecht Zwarte Piet eens per jaar uit Spanje komt. Dan deelt hij ter gelegenheid van zijn feestdag geschenken uit aan kinderen, verpakt in pedagogische boodschappen van lief en stout, en goed en fout. Dat is de teneur van de kinderliederen die in de 20-ste eeuw geschreven worden. Begin december klinken die liederen in alle scholen van ons land en voor deze kindervriend zetten wij nog steeds onze schoen. Uit de rijke traditie van liederen gewijd aan Sint-Nicolaas zijn er in dit boek meer dan zeventig samengebracht. De kerkelijke sequensen die zelden vertolkt worden, volkse liederen die op de achtergrond zijn geraakt en natuurlijk de traditionele kinderliederen die de tand des tijds hebben doorstaan. Van alle liederen zijn de oorspronkelijke teksten en melodieën opgespoord en weergegeven. Dit alles is geïllustreerd met schilderijen, volksprenten en andere afbeeldingen. Deze muzikale geschiedenis van het Sint-Nicolaasfeest laat zich lezen als een cultuurhistorische ontdekkingstocht waarbij de lezer uitgenodigd wordt tot meezingen.


Henk van Benthem (1952) stamt uit een geslacht van boeren en predikanten. Hij studeerde in Amsterdam piano, school-muziek, Theorie der Muziek en muziekwetenschap. In Basel (Zwitserland) vervolgde hij zijn opleiding met klavecimbel en zang. Werd benoemd als theoriedocent aan het Conservatorium van Amsterdam en geldt als een specialist in renaissance- en barokmuziek. Jarenlang werkte hij als muziekdocent aan het Barlaeusgymnasium te Amsterdam. Hij is kenner van het volkslied en protestante kerklied en liefhebber van taalspelletjes en ‘verstoethaspelen’.


ISBN: 9789076542379
Druk: druk 1
Pagina's: 0
Bindwijze: Paperback
Publicatiedatum: 0000-00-00 00:00:00
Taal:
Size: 0 x 0
€ 14,99 (Paperback)
Levertijd: direct leverbaar
Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis!

Het boek is toegevoegd aan uw winkelwagentje.

Sint-Nicolaasliederen
of Naar kassa

Betrouwbare service!


  • Retourneren is gratis.
  • 14 dagen bedenktijd.
  • Voor 18:00 besteld, morgen in huis.
  • Betaal zoals jij wilt.
  • Snelle bezorging.

Deel dit product!Anderen bekeken ook: