Gratis verzending vanaf 25 euro, eenvoudig retourneren en 14 dagen bedenktijd.


Pronkjuwelen van baksteen

Amsterdamse School in Groningen

Norma van der Horst
Hoe kon het dat de Amsterdamse School 100 jaar geleden wortel schoot in het Groningse landschap? Dit boek waarin ruim 500 foto's staan afgebeeld, laat zien welk een invloed de Amsterdamse School op het regionale vlak gehad heeft. Maar ook heeft geleid tot een eigen regionale invulling. 
  • - Hoe de Amsterdamse School in Groningen terechtkwam
  • - Prachtige foto's met veel details


De Amsterdamse School maakte ook buiten Amsterdam school. Dat bewijzen de vele afbeeldingen in het nieuw verschenen boek Pronkjuwelen van baksteen, Amsterdamse School in Groningen. Het boek laat de vele bouwvarianten zien die in de geest van de Amsterdamse School werden ontworpen in de jaren ’20 en ’30 in de provincie Groningen.

De geboorte van de destijds revolutionaire bouwstijl vond, zoals de naam al zegt, plaats in de hoofdstad. Uitgangspunt bij deze nieuwe expressionistische stijl was decoratief bouwen met rode en gele baksteen maar met een vernieuwde toepassing. De bouwvarianten in Groningen die in de geest van de Amsterdamse School zijn uitgevoerd, worden hier getoond in hun regionale verstrakte, maar wel kleurrijke vorm. Architecten ontwierpen gebouwen met overwegend horizontale lijnen vergezeld door onder andere creatieve metselverbanden, (verticale) versieringen, ornamenten en details van smeedijzer die puur ter decoratie in de ontwerpen werden aangebracht. De Groninger (gesinterde) baksteen werd in sierlijke en vormenrijke verbanden gemetseld: er viel zelfs met baksteen te ‘beeldhouwen’ zo laten de foto’s zien.Fotografe Norma van der Horst (1967) legde op creatieve wijze de meest sprekende en kenmerkende voorbeelden van de Amsterdamse School in de provincie Groningen vast. Kunstzinnig zonder gekunsteld of gezocht te zijn. Met oog voor detail zonder zich daarin te verliezen. ‘Als Amsterdammer wonend in Groningen was het een feest om al die herkenbare maar ook nieuwe varianten van deze geweldige bouwstijl te mogen fotograferen,’ zegt Van der Horst. ‘Niet alleen in de stad maar ook in bijna elk dorp vind je wel een opvallend pand met hoekige erkers, typische houten deuren en kleurrijk glas-in-lood.’


ISBN: 9789054022893
Druk: 1e druk
Pagina's: 256
Bindwijze: gebonden
Publicatiedatum: 2017-09-27 13:24:32
Taal: Nederlands
Size: 21 x 21 cm
€ 24,95 (gebonden)
Levertijd: direct leverbaar
Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis!

Het boek is toegevoegd aan uw winkelwagentje.

Pronkjuwelen van baksteen
of Naar kassa

Betrouwbare service!


  • Retourneren is gratis.
  • 14 dagen bedenktijd.
  • Voor 18:00 besteld, morgen in huis.
  • Betaal zoals jij wilt.
  • Snelle bezorging.

Deel dit product!