Gratis verzending vanaf 25 euro, eenvoudig retourneren en 14 dagen bedenktijd.


Muisje, boontje, beetje

Nederlandse verkleinwoorden met een bijzondere betekenis

Erlijn van Genuchten
Muisje, boontje, beetje gaat over verkleinwoorden met een bijzondere betekenis. Verkleinwoorden zijn er heel wat, omdat Nederlanders er een handje (!) van hebben om woorden te verkleinen. In dit boek staan onder ruim 250 titelwoorden meer dan 1000 van dit soort verkleinwoorden - met voorbeelden -beschreven.
  • Met beschrijvingen, uitleg en weetjes om de verschillende betekenissen beter te begrijpen;
  • Voor taalstudenten, leerkrachten en vele anderen die al dan niet beroepsmatig met taal in de weer zijn.
  • 250 titelwoorden en meer dan 1000 verkleinwoorden;


Muisje, boontje, beetje gaat over verkleinwoorden met een bijzondere betekenis. Verkleinwoorden zijn er heel wat, omdat Nederlanders er een handje (!) van hebben om woorden te verkleinen. Meestal verwijzen verkleinwoorden naar een kleine versie van iets. Zo is een hondje een kleine hond en een stoeltje een kleine stoel. Maar bij veel verkleinwoorden is het niet zo eenvoudig. Denk bijvoorbeeld aan sprookje; de stamvorm `sprook´ bestaat immers niet. Dat geldt ook voor uitdrukkingen en gezegden zoals huisje, boompje, beestje; daarin kan het verkleinwoord niet vervangen worden door de stam.
In Muisje, boontje, beetje staan onder ruim 250 titelwoorden meer dan 1000 van dit soort verkleinwoorden beschreven. De beschrijvingen, uitleg en weetjes helpen om de verschillende betekenissen beter te begrijpen en kritisch naar de Nederlandse taal te kijken. Verder maken de vele voorbeelden in dit boek het lezen tot een feest van herkenning. Voor taalstudenten, leerkrachten en vele anderen die al dan niet beroepsmatig met taal in de weer zijn; een aanradertje!


Erlijn van Genuchten woont al geruime tijd in Duitsland. Daardoor is ze haar moedertaal door een andere bril gaan bekijken. Zo ontdekte ze dat Nederlanders, in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsers, veel verkleinwoorden gebruiken. Het plezier om het bijzondere in het vanzelfsprekende te ontdekken heeft ervoor gezorgd dat ze met heel veel enthousiasme dit boek, Muisje, boontje, beetje over verkleinwoorden in de Nederlandse taal heeft geschreven. Naast haar eerste boek Alles kla(a)r? Valse vrienden tussen het Duits en Nederlands heeft ze nog vele andere publicaties, presentaties en tv-optredens op haar naam staan, waarin ze haar kennis en enthousiasme over taal met anderen deelt.


ISBN: 9789076542904
Druk: 1ste
Pagina's: 192
Bindwijze: Paperback
Publicatiedatum: 2017-10-28 14:13:40
Taal: Nederlands
Size: 17 x 24 cm
€ 23,75 (Paperback)
Levertijd: direct leverbaar
Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis!

Het boek is toegevoegd aan uw winkelwagentje.

Muisje, boontje, beetje
of Naar kassa

Betrouwbare service!


  • Retourneren is gratis.
  • 14 dagen bedenktijd.
  • Voor 18:00 besteld, morgen in huis.
  • Betaal zoals jij wilt.
  • Snelle bezorging.

Deel dit product!