Gratis verzending vanaf 25 euro, eenvoudig retourneren en 14 dagen bedenktijd.


Lavinia

George Sand
Frans-Nederlands

De novelle Lavinia verscheen op 16 maart 1833 in Les Heures du Soir, livre des femmes, uitgegeven door Urbain Canel in Parijs. Het werk is geschreven op het moment dat George Sand zich bewust was van de noodzaak voor een vrouw onafhankelijk te zijn en van de geringe aantrekkingskracht die een huwelijk...


Frans-Nederlands

De novelle Lavinia verscheen op 16 maart 1833 in Les Heures du Soir, livre des femmes, uitgegeven door Urbain Canel in Parijs. Het werk is geschreven op het moment dat George Sand zich bewust was van de noodzaak voor een vrouw onafhankelijk te zijn en van de geringe aantrekkingskracht die een huwelijk voor haar had: in 1837 liet zij zich officieel scheiden van haar echtgenoot. Uit deze novelle komen haar idee en over het huwelijk, de kwetsbare positie van vrouwen en de houding van mannen duidelijk naar voren.
Lavinia, een jonge, mooie, gevoelige en intelligente weduwe, bepaalt zelf wat er gebeurt. Zij neemt de initiatieven. Zij zoekt na tien jaar contact met haar vroegere geliefde, Lionel, en verbreekt ten slotte dit contact weer. Zij bepaalt waar en hoe zij elkaar zullen ontmoeten. Lionel gehoorzaamt braaf. Hij is, evenals de twee andere mannen uit dit verhaal, een ijdele, verwaande, geborneerde man van de wereld.
De Lavinia, die Lionel na tien jaar weerziet, is een totaal andere dan het zielige, afhankelijke meisje van vroeger. Lavinia’s grote probleem is echter dat zij graag gerehabiliteerd wil worden. Na als zestienjarig meisje door haar geliefde Lionel in de steek gelaten te zijn — een grote schande in de negentiende eeuw! — trouwt ze met een oudere lord en wordt al spoedig zijn weduwe. Nog is zij niet tevreden met haar status en een huwelijk met een Franse graaf zou haar brengen wat ze begeert: volledige maatschappelijke rehabilitatie. In een damesromannetje —men verwijt George Sand vaak dat zij deze schrijft— zou dit het gelukkige einde zijn geweest, maar in dit geval verloopt de geschiedenis anders...

De opzet als tweetalige uitgave maakt dat dit boek uitstekend te gebruiken is voor (zelf)studiedoeleinden. George Sand (1804-1876), pseudoniem van Aurore Dudevant, schrijfster van ongeveer tachtig romans, een twintigtal toneelstukken, een autobiografie en een dagboek, begint de laatste tijd ook in Nederland weer in de belangstelling te komen. 
Zij was een vrouw die de situatie waarin zij als vrouw geplaatst werd, niet accepteerde en daar tegen daadwerkelijk in opstand kwam. Zij eiste voor zich de vrijheid die de mannen uit haar omgeving in die tijd hadden: een carrière waar aan haar man en kinderen ondergeschikt waren, het openlijk hebben van buitenechtelijke relaties, zelf beschikken over financiële middelen zonder hiervoor afhankelijk te zijn van de goedkeuring van haar echtgenoot. Dit alles realiseerde zij in haar leven en de heldinnen in haar romans vormen de neerslag hiervan. 
In haar tijd was ze een beroemdheid. In Frankrijk worden haar romans en brieven nu weer uitgegeven en gewaardeerd. Ze krijgt erkenning als schrijfster en is niet meer uitsluitend bekend als minnares van de componist Chopin en van de schrijver de Musset.


ISBN: 9789054020318
Druk: druk 1
Pagina's: 0
Bindwijze: ING
Publicatiedatum: 0000-00-00 00:00:00
Taal:
Size: 0 x 0
€ 7,75 (ING)
Levertijd: direct leverbaar
Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis!

Het boek is toegevoegd aan uw winkelwagentje.

Lavinia
of Naar kassa

Betrouwbare service!


  • Retourneren is gratis.
  • 14 dagen bedenktijd.
  • Voor 18:00 besteld, morgen in huis.
  • Betaal zoals jij wilt.
  • Snelle bezorging.

Deel dit product!