Gratis verzending vanaf 25 euro, eenvoudig retourneren en 14 dagen bedenktijd.


De Wadden & De Ploeg

en hun omgeving

Eric Bos
De expressionistische schildersgroep De Ploeg liet zich ondermeer door de Waddenzee en -eilanden inspireren. In het kielzog van de voormannen Martens en Dijkstra werd het buitenleven aldaar op hun karakteristieke schilderwijze vastgelegd. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw was het niet moeilijk om met name de ongereptheid van...
  • Hoe de schilders van de Ploeg naar de waddeneilanden keken
  • Een explosie van kleuren


In de jaren twintig en dertig lieten de leden van de expressionistische schildersgroep De Ploeg zich vooral door de natuur in hun nabije woonomgeving - de stad Groningen en haar ommelanden - inspireren. Hun inspiratiebron verlegde zich van het land naar het water toen Ploeg-lid George Martens in 1931 een tjalk kocht die de naam van zijn vrouw 'Alida' kreeg. Johan Dijkstra had in die tijd de Staverse Jol 'Fenris'. Beide mannen - al dan niet in gezelschap van een of meer van hun Ploegkompanen - genoten van het ruige en vrije leven op het water en maakten ondertussen prachtig werk. Jan Wiegers, Job Hansen, Jan Jordens, Johan Faber, Johan Dijkstra en George Martens zorgden met hun door de Wadden geïnspireerde aquarellen, schilderijen en tekeningen voor een prachtige artistieke erfenis. Ook hedendaagse Waddenschilders laten zich onverminderd inspireren door de stranden, haventjes en dorpen van de eilanden en de wijze waarop die door de Ploegleden werd vastgelegd.
In het prachtige boek De Wadden & De Ploeg en hun omgeving kunt u zien hoe twee generaties schilders de schoonheid van dit gebied uitgebeeld hebben.


Beeldend kunstenaar en journalist Eric Bos (Den Haag, 1942) deed zijn opleiding schilderen aan de Academie Minerva in Groningen en schreef voor het Nieuwsblad van het Noorden over beeldende kunst, film, klassieke muziek en dans. Van 1978-1982 was hij leraar tekenen en schilderen.
Naast zijn bijdragen voor het nieuwsblad, was hij jarenlang chef kunstredactie bij deze krant. 


ISBN: 9789089752338
Druk: druk 1
Pagina's: 129
Bindwijze: GEB
Publicatiedatum: 2018-06-01 13:55:31
Taal: Nederlands
Size: 210 x 210 mm
€ 21,75 (GEB)
Levertijd: direct leverbaar
Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis!

Het boek is toegevoegd aan uw winkelwagentje.

De Wadden & De Ploeg
of Naar kassa

Betrouwbare service!


  • Retourneren is gratis.
  • 14 dagen bedenktijd.
  • Voor 18:00 besteld, morgen in huis.
  • Betaal zoals jij wilt.
  • Snelle bezorging.

Deel dit product!